Pages

19 Haziran 2015

CHINA /ÇİN HALK CUMHURİYETİ

BU SA (İbadet ettikleri heykel)
Cin Halk Cumhuriyeti, Guney Dogu Asya'da yer aliyor. Baskenti Pekin, para birimi Yuan( para birimini soylerken RMB diyorlar.) yuan denildigini hic duymadim. Dünyanın en kalabalık(1,35 milyar kişi)  ülkesidir. Dünyanın ikinci büyük yüz ölçümüne sahiptir.   Cin seddinden, Shangai'ye bir cok gezi yazilarindan ve google ile detayli bilgiye ulasmaniz mümkün. Ben daha fazla kulturel olaylarindan, dini inanclarina ve yasama bakis acilarindan bahsetmek istiyorum.
China, the officially the people's republic of china pleaced in East Asia. The capital of the city namely Beijin. China, it is world's of populous country over 1,35 bilion. The people's of the republic china is the second largest city in the world.
Cin vizesi icin tek giris ve cift giris seçenegini basta yapmalisiniz. Diyelim ki Çinden Honkong'a gittiniz tek girisli vize ile Cin'e geri giremezsiniz. Ingilizce bilmeyenler hiç dert etmesin Çin'de otel hatta havaalani dahil ingilizce konuşanina pek rastlamadim. Beden dili burda ise yaradi gayet algilari acik. Dilleri en fazla  dört tondan olusuyor. Bu demek oluyor ki  çince ögrenmek ve konuşmak aslına bakarsanız çok kolay. Yola çıkmadan önce eğer is seyahati icin gidiyorsaniz kesinlikle iletisim icin wechat indirmenizi oneririm.

Before you arrived China, you should download 'wechat' to comminicate with chinese people in any way speacially for bussines. I would like to inform you that Facebook, instagram and google not allowed to accesed due to their programs. 

Facebook, instagram, google hicbirine ulasim sağlamayamadim çünkü kendi proğramlarini kullanıyorlar. Gitmeden once bunu bilmiyordum ve cok sasirdim. Ayrica dolar kullanmiyorlar karaborsadan cafe ya da restoran önlerinde kolaylikla dolar bozdurabilirsiniz. 

1 dollars = 6.19 RMB and 6 hours time zone is difference between China and Turkey. After giving general information about China, Lets see about my journey :)
1 dolar 6.19 RMB yapiyor. 6 saat zaman dilimi farki var. Çin hakkında genel bir bilgi verdikten sonra yolculuğuma gecelim :)
Istanbul'dan Qatar'a ordan Cin'e olan yolculugum Qatar Airways ile yaptim. Eger imkaniniz varsa kesinlikle first class denemenizi oneririm. Ben Cin cikisim is seyahati oldugu icin ilk bir hafta gunde 3 toplanti yapacak sekilde yogun gecti. ( 5 yildizli bir otelin tum malzemelerini satin alip anlasmalari yaptim. ) Bu detayi nasil geziyorsun diyenler icin paylasiyorum:)
Don, atlet hersey askı ile açık alanda klasık bir görüntü
I've flighted Qatar transit to China with Qatar airways. First time, I flighted bussines class with this airline. This trip was for bussines actually and than I decided to not to go back after I finish my work :)) I shared this info because of who currious about me how I am travelling around the world.
Cin benim dusundugum gibi herseyin ucuz oldugu degil, herseyin bulunabilecegi bir ulkeymis. Akliniza ne gelirse var, birseyin aynisi uretmede gercekten daha iyisini bulamazsiniz. Hatta Cinliler bile dusunsenize ayirt edemiyor hangisi gercek hangisi orijinal diye bu sebeple teknolojik aletler icin (hem daha ucuz) Honkong'u tercih ediyorlar. 
Guanzghou sanki turistler icin olusturulmus bir sehir, yol uzerindeki plazalarin sadece bir alt sokagi kokudan gecilmiyor.  Insanlarin yasantisi vahim gorunuyordu.
China is not everthing cheaper than any country, just perfect and best pleaced can be found anything. Do you think that even they cannot separete the electronic thing which one is orijinal because of this issue they preferred to buy from Honkong ( no tax in Honkong)
Guanzghou as if prepared for tourist and if you gonna go just parralel street you can not stay more than 5 minutes because of bad small of streets.

Mangalda tavuk ayağına bayılıyorlar.
Ara sokaklarda yurudukce her balkonda askilarla birlikte kurumaya birakilmis ic camasirlarini gormek biraz enterasan olsada gun gectikce gözüm alisti. Yağışlar saganak halde oluyor. Tentene olmayan yerlerde de çamaşırların üzerinde şemsiyeler var. Bu şekilde aslında ütü derdinden de kurtulmuş oluyorlar. İşin komik yanı giriş katta yaşayan bir bayanı çengelli uzun çubuklar çamaşırlarını toplarken görünce bir mağazanın ürünleri zannetmiştim.

Sicagin altinda kizartilip acikta birakilan etlerin sokagin ortasinda birakilmasina hic ama hic alisamadim. Duzenli yemek yiyorlar, noodle ve deniz urunleri ana yemekleri en sevdikleri mangal turu ise tavuktan daha lezzetli oldugunu dusundukleri tavuk ayagi. Yumurtalı pilav vazgeçilmezleri arasında. (Kopek yemegi birakin kedi bile yiyorlar.) Hayatta kalan hayvanlari ayakta alkisliyorum. İçmek için su istediğimde sıcak su getiriyorlardı. Bu sebeple soguk su diye belirtmek gerekiyor.
I could'nt get use to see this view in the middle of streets under the hot weather and dusts all these cooked meat and chickens without protection. They loved to eat chicken foot on barbeque. I am so sad to say but they are eating dogs even cats :( I am clapping from my hearth which animal can surrived to stay alive in this country. Btw once you asked for water to drink they are bringing hot water so you have to mention to be cold water that you want. 


Yemek konusunda cok sorun yasamadim cok fazla secenek var aslında, Turk restorani Sultan, Arap restorani Sadda,Hint restorani Tandoor vb. bir cok secenekle birlikte müslüman restoranlarıda cadde uzerinde sıra sıra dizililer. Bilet satış noktaları, masaj salonları ayak masajı deneyin derim ben memnun kaldim (Foot massage Center )Sketch cafeye gitmeye calistiginizda hepsi ayni cadde uzerinde Jian She Liu Ma Lu sorabilirsiniz :)(YueXiu District). Grand Hotel, Ocean Hotel, Asian Hotel yada Yihe Hotel'de kalabilirsiniz' merkezi yerdeler.
About food actually there is so many choices. As Turkish restaurants namely Sultan, Taksim, Bosphorus, Arabic restaurants, Sadda ( sketch and tomatos cafes), Indian restaurant namely Tandoor ..etc so many international restaurants over there. Eventhough not only chinese restaurants providing chinese food if you wanna try you can go to muslim restaurants which pleace cooking any food without pork. Btw they dont give any napkin if you dont ask!!! I never felt enough clean at any restaurant in China. Don't miss foot message in Jian She Liu Ma Lu . YueXiu District . You can stay in Grand, Ocean, Asian or Yihe hotel.
Nanhai, ( Deniz Ürünleri Pazarı ve Restoranları bulunuyor. )
Guzel bir balik yemek istiyorsaniz Zhugang nehri cevresinde barlar, clublar ve balik restoranlari var. (True colour diye bir club gidin derim,). Balik demisken baliklari pazardan canli alip parasini odedikten sonra hemen yolun kenarindaki herhangi bir restorana goturup orada servis ettirebiliyorsunuz. Ozellikle Nanhai' de yer deniz urunleri cok guzeldi ancak biraz pahali. 

Zuhang lake surrounded with lots of fish restaurant and clubs. True colour club I suggested you to go if you wanna hang out. Specially the place is called Nanhai where you can find fresh sea food. In the same place first off alll you are buying your food and than chosing any restaurant to cook for you :D 
Taksicilerin kimlik kartini acikta gorebilirsiniz ayrica taksiciyi korumak icinde telle ayrilmis bolmeleri var. Buarada seyyar satıcıları, çiçekçileri, müzikli dilencileri hiç İstanbul'u aratmıyor, kafede otururken omzunuzda her an masaj aleti bulabilirsiniz. 
Hava sicak ve nemli, bunaltici bir havasi var nefes almak zor, bir cok kisi semsiye ile geziyor. Çinlilerin ten rengi sarımtrak, saçlar genelde düz siyah arada pembeler sarilar göze çarpıyor. Eger saçlariniz dalgaliysa benim gibi saatlerce fön çektirecek yer ararsınız kesinlikle yaninizda duzlestirici götürün. Fön diye bir olay yok :D yikama ve kurutma var tam 30 dakika sac yıkıyorlar, bu sebeple yeter demeniz gerekir.  
By the way, the people's hair generally straight and black but there is some people you can see has pink hair and bloond hair. İf you have curly hair, you must take on your own blow dryer or hair straightener.


Otel malzemeleri alımı yaparken.
İsciler, çogunlukla agır işler dahil kadinlar calisiyor ve cocuklarida yanlarida oluyor. Calisma saatleri 09.00-18.00 ancak 12.00 ile 14.00 arasi dinleniyorlar. Is yerlerinde' fabrikalarda uyuyorlar calisma kosullari ve aldiklari ucretler Turkiyeden farkli bir cerceve olusturmuyor. Ornegin 2000 RMB maas alsinlar kira, yemek, cocuk elimizde hicbirsey kalmiyor diyorlar. (Asgari ucret 200 dolar)
The workers most of them womans who taking their child to work place. Even some of work is not appropriated to work some field. Their works hours between 09,00-18,00 and their break time most of places are following this 2 hours. Minumum salary is 200 dollars.
Shundo, Foshan, Zhongshan Conshan... gibi sehirlerini gezdim yesilliklerin bol oldugu alanlar, huzurlu daha sakin. Sehir icindeki gibi gokyuzu en azindan yollardan kapali degildi. Bazi yerlerde yol aglari var. Istanbuldaki trafiği inanin suana kadar hicbir yerde gormedim :) 


Deniz mahsülleri çorbası 
Turklerle olan benzerlikleri inanilmaz fazlaydi cok sasirdim dogrusu. Ornegin polislerin corba yerine sigara parasi istemesi :) Erkeklerin kiz arkadaslarinin hicbir erkekle arkadas olmasini istemiyorlar ve kiskanclar. Cay fincanlarini sicak suyla ya da cayla calkaliyorlar ondan sonra cay koyuyorlar. Cay tekrar icmek istiyorlarsa icinde bir yudum birakiyorlar eger istemiyorlarsa icinde hic cay kalmicak sekilde iciyorlar. Masada birbirlerinden birsey istediklerinde tesekkur manasinda eger bekarsa isaret parmagiyla masayi tiklatiyor evliyse iki parmagi, cocugu varsa uc parmagi ile masayi tiklatiyorlar :) Arkadasim hemde tercumanim Tracy( Huturnlee) bana gezim sirasinda ve bilgilenmem konusunda cok yardimci oldu. Bir yerde pazarlik yaparken vermem gereken rakami sirtima eliyle yazdi, cok şaşırmıştım.
When you ask anything to pass like solt, oil on the table they thank you by body language like if the single person should hit the table with one finger. If you are married with two fingers and if you have any child with three fingers :) They are typically jealous and they dont want a man friend for their wife or girlfriend.
Cinlilerle pazarlik istedigi rakamin 3 te 1 ni vermektir :) Bu ne kadar diyorum 120, yok diyorum "sen ne kadar vericeksin tamam soyle" kelimelerini cooook duyarsiniz. Pazarliksiz hicbirsey almayin.
Most important things that never ever buy any thing without bargain level of 1/3. I was going to buy something, the price was 120 RMB and than I said no thank you it is expensive than I expected. He said okey tell me your price :D I got what I want 2 pieces just 50 RMB.


Shan Xia Jiu
Beijin Loo ve Shang Xia Jiu (fiyatlar daha ucuz) herseyi bulabileceginiz yerler, buralarda  alisveris yapabilirsiniz. Bizim aile kalabalik her birine biseyler aldim. Çin malimi getirdin espirilerine maruz kalmadim da degil :D
Beijin Loo and Shang Xia Jiu these streets providing you to buy everthing for yourself and family price is quite cheaper than other streets.
Genel olarak baktigimda bir tane kitap okuyan birini gormedim hatta tam bir telefon bagimlisilar, sabun, tuvalet kagidi kullanmiyorlar, restoranda pecete istersen getiriyorlar. Heryede sigara iciyorlar ve muzik hayatlarinda neredeyse yok gibi.
Dini acidan baktigimda cogunluk hicbirseye inanmiyor, geriye kalanlarda eski baskanlarina, eski liderlerine, atese,gunese, tapiyor. Her ayin ilk gunu ve 15. gunu ibadet ediyorlar. Dini istismar eden tiplerde var tabi onlari gezginkita facebook sayfamda ara ara paylasiyorum dilerseniz oradan takip edebilirsiniz. Ornegin birtane takkeli haci amca acmis son ses ilahi oturmus dileniyor. Hatta bir tanesi tesadufen cektigim videoya takildi. Budaya inanista icinde ayrila ayrila bir hal olmus dallara ayrilmis (Tmezim, Mongu) İnançları olanda Taocu, budist, benim karşılatıklarımın çoğu hiç bir şeye inanmıyorlardı.
Once I lool generally to China nice to be there it was different experience for me. Their food, cultur, religion is differnt than Turkey. On the other hand their some of behaviour like Tukish. They don't have habits to reading books. Most of them smoking and once driving they are on the phone . Some places once you look up to see sky is not possible because of air roods. Religions consisting of confucianism, Taoism,Buddhism. But there is belives in fire, sun and nothing.

Çin Hakkında Dogru Bilinen Yanlışlar 

1) Cok kitap okurlar ( Bir kisi görmedim, herkes telefona gömülü )
2) Soğuklar ( Samimiler )
3) Az yiyorlar ( Cok yiyorlar hemde sapur supur)
5) Kısalar ( kısa degil biraz vücut hatları duz )
6) Muslumanlara saldırıyorlar ya da sevmiyorlar ( Müslümanlari Çin'de katlediyorlar haberleri çıktığında ordaydım, olaylardan haberleri bile yoktu. Camiler ve Müslüman restoranları var. Boyle birsey ile karşılaşmadım. )
7) Köpek, kedi yiyorlar ( yiyen bir bölge insani var , hepsi diyerek genelleme yapılmamalı )
8) Çin mali ucuz ( Cin mali parana gore kalite belirliyor. Kopyasını çıkaramadıklari hicbir sey yok. Cok pazarlık az kalite getiriyor. ) 
9) Butun böcekleri yiyorlar ( bize gore böcek bize gore pet onlara gore yiyecek algı farkı var. ) 
10) Kadınları hizmetkar ( erkekleri yemek yapıyor masa hazırlıyor ve kaldırıyor) 
11) Kunfucular ( 😂 filmlerde ) 
12) Cok trafik var, cok kalabalık ( Metrobusten daha kalabalık bir otobüs , Nisantasi Mecıdıyekoy arası trafikten daha fazla bir trafik görmedim.) 

1 yorum:

  1. iyi yolculuklar umarım yolculukların boyunca hiçbir sorunla karşılaşmazzsın

    YanıtlaSil

Etiketler

about china Abu Dhabi Abudhabi airline Al barari restaurant Amerika vizesi Amerika vizesi ret nedenleri amsterdam anantara Arab araba surmek yasak ashrafiye astronomical oclock ateşgah atlantis Atomium austria Avenue mall Avusturya azerbaycan Baden Bahrain Bahreyn bakı bakü Beethoven Beirut Belçika Belgian Comic Strip Center Belgium beyrutta gezilecek yerler Big Ben Bike borgos Bratislava bridge Brussel Brüksel burj al arab burj khalifa Byblos Cambodia Camel Cami cek cumhuriyeti china Cidde'de yasam Cin cin parasi cin vizesi cinde nerede kalinir citywalk coffeshops cruelty cumi czech republic dbaye değirmen Deve din gorevlilerinin onemi disneyland Doha driver driver in philippines dubai mall dubai marina dubai su parkı dutch cheese elephanttour England ferariworld fil safarisi fil turu filipinlerde gezilecek yerler. filipinlerde nereye gidilir fillere neden binmemelisin food gezgin grand hyatt hotel Grand Palace Guanzghou hamra Harissa heyder aliyev Hlavne namestie Holland Hollanda Hongkong Hyde park İngiltere islamicartmuseum jbr jeep jeita grotto Jeitta Grotto joserizal jumeirah beach Kamboçya'da gezilecek yerler Katar komünizim Kuveyt Kuwait kuwait aquarium lebanon London London eye Londra Lübnan Madame tussauds makati Manama manat manila Manneken Pis marine maximilian mayerlin Micheal gate mizami street Mosque Mozart Mukarraq Napolyon nereye gidilir Netherlands New Castle palm ısland pargue castle peso Piccadilly circurs prag prague Qatar red light district Richmond park rijkmuseum rouche rock Safari salzburg san agustine sand board Saudi Arabia seegrotto seyahat yazısı seyh zayed sharjah sheikzayed Shrimps Slovakya solidere souk Suudi Arabistan'da kadinin yeri Suudi Arabistan'daki yasaklar tayland Ten ten thailand tour Tower bridge travel travel writing traveling writer ucak uea vienna Villagiomall visa viyanada gezilecek yerler where to go in beirut where to go in hong kong where to go in philippines where to stay in China where to stay in philippines where to stayin hong kong wild wadi water park yasısland yuan Zaance Schans
 

Featured Posts