Pages

11 Mayıs 2017

Amerika Vizesi Ret Sebepleri

Ne zaman bir vize başvurusu yapsak. Acaba verecekler mi, kaç gün verecekler, vermeyecekler mi, neden ret aldım şimdi ben böyle... Kafamızda deli sorularla bir süreç yaşıyoruz. Sekiz yıldır bir fiil geziyorum. Bordo pasaportumla bir çok ülkeye giriş yaptım. Mülakatlar da tek belirttiğim şey "sadece gezmeye gideceğim yani senin ülkende kalmak gibi bir derdim yok" u hissettirdiğim de bir günde shengen vizesi de aldım. Hatta bazen hesabım da para olmazdı anladım ki ona da bakmıyorlar. Şimdi size bazı yaşadıklarımı aktaracağım, umarım birilerine faydası olur.

Amerika konsolosluğunun öncelikle eşssiz manzaraya hakim oluğunu görünce aman da ne güzel yere konumlanmışlar vay bee sözleri aklımdan geçerken, kapıdaki görevlinin fotoğrafınızı 6 ay içerisinde çektirdiniz değil mi ! sözleriyle kendime geldim. Daha içeriye girmeden dışarıda bu kontroller başlıyor.

Yaklaşık bir buçuk saatlik bekleyişim de neden üç kişiden birinin neden ret aldığını aktarmak istiyorum.

Özellikle daha once Shengen ülkelerinden herhangi bir sebeple ret alınmışsa önce nedenini öğrenip, sonra ayni belgeyi sorup, sözlerine kısa bir açıklamayla başlıyorsa anlayın ki ret alacaksınız. Ret aldığınız aynı durumu sürdürmediğinizi ispatlayın.

Olumlu mülakatlar da sorular net cevaplarda net, fazla açıklamaya girmek karşınızdakini şüpheye düşürüyor ve daha fazla soru sormasını sağlıyor. Bu duruma bir kaç yaşanmış örnekle bakalım. Kimler o süreçte ret, kimler onay almış.

1) Yaşı genç erkekler özellikle bir yer de  çalışmıyorlarsa ve geri döneceklerini kanıtlayamazlarsa.
2) Yurt dışında yasayan kişinin davetiye gönderse bile gönderenin referansının iyi olmaması. ( Bir adamın üçüncü ret alışı evraklarında sorun görünmüyor ancak davetiyeyi gönderen kisi yani amcası ile alakalı olabilir. )
3) Banka hesabının yeni açılmış olması ve/veya hesapta gereğinden fazla para olması ( Bir kadın İtalya'dan hesabında fazla para olduğu için ret almış aynı şekilde yeniden aynı evrakları kontrol edip aynı sebepten ret aldı ). 
4) İngilizce biliyormusun! sorusuna direkt "hayır" diye cevap vermek yerine bildiğiniz kelimeleri sallayın. Daha önce shengeni (avrupa da serbest dolaşım hakkı veren vize )  olduğu halde bu şekilde ret alanlarda oldu. 
5) Darbe olayı sonrası olsa gerek ki kimse ne mezun oldugu okulu ne de çalıştığı kurumu söylemek istemiyor. Bir adam " iş yerim kapatıldı, bu sebeple yeni bir işe başlamadan gezmek istiyorum" dedi. Detaylı sorular sorulunca kapatılan üniversitelerden birinde öğretmenmiş. Daha önce hiç bir öğretmenin üniversiteden bu şekilde bahsettiğini bende duymamıştım. Şimdi ret yemesinin sebebi kurum mu ! Yoksa dolaylı cevaplar vermesi mi ! Karar sizin .
6) Bir başka kadın kızının yanına gidicekmiş. Damadı Amerikalı ve orada yaşıyorlar. Soru şu eşin var mı? Başka çocuğun var mı? Bunlara "yok" diyince sanki Türkiye'de onu bağlı tutacak başka bir şeyi yokmuş gibi konuşunca ona da ret verdiler.
Bir başka kadın kızı Amerika'da dil eğitimi almaya gitmiş yaklaşık 1,5 yıl olmuş. Neden dönmedi, hala! sorusuna "daha ingilizceyi öğrenemedi de ondan bende bir görüp gelim istiyorum. Burada oğlum var, eşim var. Kızım da bitirsin de gelsin istiyorum" dediği anda resmen "kıl payı" onaylandı. 
7) Bir kaç ay kalıcam girişi yaparsanız direkt ingilizce konusmaya başlıyorlar. Nedenlerini soruyorlar. Bu sebeple kalış sürenizi daha az tutun. 

Nasıl kolaylaşır?

Öncelikle gezmek için ve geri döneceğinize inandıklarında zaten hiç bir sorun yok. Onlara turist vizesi ise Ingilizce biliyorsanız, hiç tanıdık var, arkadaslarım var durumuna girmeyin. Bu kolaylık sağlar diye düşünmeyin. Yalnız olduğunuzu söyleyin. Orada çalışanlara bir merhabayı eksik etmeyin, rahat olun ve konsoloslukta çalışanların size hizmet vermek için orada oldugunu unutmayın. 
Bana sıra geldiğinde pasaportuma bakıp yabancı uyruklu bir kadın Türkçe konuşmaya başladı. "Nereye gidiyorsun, tanıdık var mi?" diye sordu. New York oldugunu ve tanıdığım kimsenin olmadığını, sadece alışveriş yapmak için gittiğimi, söyledim. Hiç bir evrağıma bakılmadan Bir dakika da onay verdiler. 
Bu işler sansa, işte çalışana bağlı, onlarla değişiyor gibi bir durum yok. Kendinizi doğru şekilde ifade edin, kendinizden emin bir şekilde konuşun, yeter. Herkes ülkesine turist gelsin, para bıraksın istiyor. Bu gerçeği bilin ve o gişe de oturan insanların size hizmet etmek için orada olduğu gerçeğini unutmayın.

Facebook

https://www.facebook.com/gezginkita/

Yolunuz açık olsun.

Sevgiler

1 yorum:

  1. Gayet faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık, sevgiler. Duygu (Toparlan Gidiyoruz)

    YanıtlaSil

Etiketler

about china Abu Dhabi Abudhabi airline Al barari restaurant Amerika vizesi Amerika vizesi ret nedenleri amsterdam anantara Arab araba surmek yasak ashrafiye astronomical oclock ateşgah atlantis Atomium austria Avenue mall Avusturya azerbaycan Baden Bahrain Bahreyn bakı bakü Beethoven Beirut Belçika Belgian Comic Strip Center Belgium beyrutta gezilecek yerler Big Ben Bike borgos Bratislava bridge Brussel Brüksel burj al arab burj khalifa Byblos Cambodia Camel Cami cek cumhuriyeti china Cidde'de yasam Cin cin parasi cin vizesi cinde nerede kalinir citywalk coffeshops cruelty cumi czech republic dbaye değirmen Deve din gorevlilerinin onemi disneyland Doha driver driver in philippines dubai mall dubai marina dubai su parkı dutch cheese elephanttour England ferariworld fil safarisi fil turu filipinlerde gezilecek yerler. filipinlerde nereye gidilir fillere neden binmemelisin food gezgin grand hyatt hotel Grand Palace Guanzghou hamra Harissa heyder aliyev Hlavne namestie Holland Hollanda Hongkong Hyde park İngiltere islamicartmuseum jbr jeep jeita grotto Jeitta Grotto joserizal jumeirah beach Kamboçya'da gezilecek yerler Katar komünizim Kuveyt Kuwait kuwait aquarium lebanon London London eye Londra Lübnan Madame tussauds makati Manama manat manila Manneken Pis marine maximilian mayerlin Micheal gate mizami street Mosque Mozart Mukarraq Napolyon nereye gidilir Netherlands New Castle palm ısland pargue castle peso Piccadilly circurs prag prague Qatar red light district Richmond park rijkmuseum rouche rock Safari salzburg san agustine sand board Saudi Arabia seegrotto seyahat yazısı seyh zayed sharjah sheikzayed Shrimps Slovakya solidere souk Suudi Arabistan'da kadinin yeri Suudi Arabistan'daki yasaklar tayland Ten ten thailand tour Tower bridge travel travel writing traveling writer ucak uea vienna Villagiomall visa viyanada gezilecek yerler where to go in beirut where to go in hong kong where to go in philippines where to stay in China where to stay in philippines where to stayin hong kong wild wadi water park yasısland yuan Zaance Schans
 

Featured Posts