Pages

19 Ocak 2013

QATAR / KATAR (Doha)

                                 Son çikolatamı bir deveyle paylaşmak güzeldi.
                                
My last candy bar was nice to share with a camel .

 Orta Doğu’nun incisi Katar (Katar emirliği) Arap yarımadasının doğusunda  Basra körfezine uzanan ve tek sınır komşu Suudi Arabistan olan bir ülkedir. Halkın çoğunluğu İslam dinine mensup ve ana dil Arapça’ dır. Para birimi Katar riyalidir.Vize sorunu yok, kapıda hemen vize veriyorlar.

 Havaalanına indiğimde “yanlış yere mi geldim?" diye etrafıma bakındım.Her yer Hindistanlı, Nepalli, Pakistanlı, Filipinliler ile doluydu.1800‘lü yıllar da balıkçılık ve inci avcılığı ile geçiniyorlarmış.Sonraları körfez bölgesindeki diğer arap ülkeleri gibi petrol ve doğal gaz rezervleri nedeniyle zengin olduklarından Katar halkı çalışmazmış.Çalışırlarsa da ya memur, bürokrat, üst düzey yönetici, ya da kendi kurdukları işlerde çalışırlarmış.İnanılmaz ayrıcalıkları var hiçbir yerde sıra bile beklemiyorlar.Katar halkı için eğitim ve sağlık hizmetlerinin tamamının ücretsiz olması harika…Hatta Şeyhleri yeni evlenenlere ev hediye ediyor.Artık gerisini siz düşünün.Diğer ülkelerden işçi göçü aldığı için İngilizce hemen hemen herkes biliyor.Aslında bilmek zorundalar da çünkü alışveriş yapmaya çıksalar yabancı çalışanlar, restorana gitseler yabancı çalışanlar,  neredeyse İngilizce  Arapça’dan daha çok kullanılıyor.

 İnsanları sıcak ve eğlenceli müzik dinlemeyi, dans etmeyi çok seviyorlar.Ayrıca 2022 Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak olması halkını da heyecanlandırıyor. Devasa olimpiyat meşalesi şimdiden hazır, geceleri alev alev görüntüsüyle şehri ışıklandırıyor. Bir yandan her şey çok güzel, göz alıcı görünürken bir yandan da her yer şantiye gibi görünüyor.

 Diğer ülkelerden gelen yabancılar çoğunlukla temizlik, çocuk bakıcılığı, çevre ve bahçe düzenleme işlerinde çalışıyor. Resimde görüldüğü gibi mola verseler bile oldukları yerde dinleniyorlar...
The employee who are 
mostly coming from other countries, cleaning, child care, work environment and landscape works. Even if they would break, as shown in the picture where they get a break.

 Demografik yapısı göçmenlik yapısına bağlıdır.Yine de erkek nüfusun kadın nüfusundan daha fazla olduğunu açıkça görünüyordu. Kadınlar genelde evli olduğu erkeğin arkasından yürüyorlar.(el ele yürüyen bir çift görmek pek mümkün değil.) Sohbet ettikleri esnalarda çok yüksek sesle konuşuyorlar hatta kavga ediyorlar sanıyordum. Zaten tek başına yürüyen kimse yok, erkekler grup halinde, kadınlar grup halinde yürüyorlar. Her ailede en az üç çocuk var. Çok zengin bir ülke, paraları var ama harcayacak yerleri gerçekten yok. Yatırımlarını inşaat sektörüne yaptıklarını söyleyebilirim.Arap ülkesi olmasına rağmen (ülkenin % 70 ‘ini yabancı çalışanlar oluşturduğu için olabilir) turistler ve genellikle çalışanlar istedikleri gibi giyinebiliyorlar.Yerel bayanlar “abaya” denilen siyah kıyafeti giyinirken, erkekler değişik renklerde “thobe” denilen kıyafetleri giyiniyorlar.Erkekleri başlarını örtme şekillerinden tanıyabilirsiniz. Örneğin; Kobra Modeli dedikleri, arap erkeklerinin başına örtükleri örtünün iki ucu başın üstüne doğru katlanması, o kişilerin Katari olduğunu gösteriyor. Hava çok sıcak ve nemliydi Allah’tan birde kum fırtınası falan olmadı yoksa hiç nefes alamazdım.Güneşten gözlerimi açamıyordum.Eğer bir gün gitmeyi düşünürseniz Ocak ve Şubat aylarında gitmenizi öneririm.

                                Bu sahil şeridinde koşu ve yürüyüş yapanlar vardı.
                        This is appropriate for running and walking the coastline.

  Dışarı çıkınca sıcaktan nefes alamazken, kapalı alanlarda klimalar nedeniyle dondum.Her yer kum, deniz, hava çok sıcak olmasına rağmen işçiler sulama işini çok iyi yapıyor.Yol kenarları çiçeklerle süslü ve çimleri yeşil görmek mümkün.(Yem yeşil değil tabi biraz rengi kaçmışını düşünün!) Hurma ağaçları şehrin manzarasına ahenk katıyor. Suları çok sert denizden arıtarak kullanıyorlar ve banyodan sonra saçımı taramayı bırakın toparlayamayacağım kadar sertti.Hemen bir kuaföre gittim saçım kendine geldi ama ödemem gereken fiyatı duyunca ben dağıldım.( Doha’da  bir kuaför açmak lazım) :))

                                                Kaldığım otelden bir görüntü ...
                                              An image of my stay at the hotel...

 “Gelelim ulaşıma, biri ulaşım mı dedi ?” eğer Katarlıysan para var huzur var herkesin altında arabası var. Taksi ve toplu taşıma araçları neredeyse yok denecek kadar az. Zengini çok zengin, fakiri çok fakir bir ortasını bulamamışlar.Yollar çok geniş ve temiz binaları Dubai ile yarışır nitelikte ayrıca şehir ışıklandırmalarının düzeni çok mümtazam.

                                                   Kaldığım otelden bir görüntü...
                                                 An image of my stay at the hotel...

                                         Bunun gibi bir çok plaza yapım aşamasında.
                                         Like this  a lot plaza is under construction .


                                                  Yollar ne kadar geniş ve düzenli. 
                                                  The ways how beatiful and tidy


Modern çizgilerle geleneksel yapının buluştuğu yerdeyiz. Aslında tek bir fotoğraf durumu anlatmaya yeterli...
We are in the exactly place that modern lines meet traditional structure so It is good enough to understand what happen over there...

 İnşa ettikleri her şey çok fazla alan kaplıyor.Her şey çok lüks düşünülmüş ve geniş araziler üzerine kurulmuş.Bence gelecekte nüfus arttığında çoğu yeri yıkmak zorunda kalacaklarını düşünüyorum.Belki de alışveriş merkezlerinin büyüklüğü böyle düşünmeme sebep oldu.Villaggio adındaki alışveriş merkezine, tek kelimeyle bayıldım.İçeri girdiğimde kendimi Venedik’te geziyorum sandım.Özellikle gündüz ve üstü açıkmış edasına bürünen tavanı harikaydı.Her şey çok ihtişamlı ve göz alıcı olmakla birlikte dünyanın en ünlü markalarını bir arada bulmanın mutluluğunu yaşadım.

Alışveriş merkezinin içinde gondolla gezebiliyorsunuz. İçeriyi adeta ağızım açık gezdim. Her şey oldukça harika görünüyordu...
I'm impressed that you can visit by gondola in the mall. Everthing quite wonderfull.


                                        Tavanın gökyüzü tasarımı görülmeye değer.
                                       How gorgeous is ceiling of the mall's sky design.


Buraya gecenin bir yarısı gelip, kendimi gündüz serin bir sokakta yürüyormuş hissi ile alışveriş yaptım...(Fiyatlar çok yüksek.)
 I came to the mall in the middle of the night I was feeling like I am walking at the cool  street at the same time  I do a shopping .( Prices are very high )


                                       Hala aynı alışveriş merkezinin içindeyim...
                                                   I am  still at the same mall :)
 İçeride buz pateninden sinema salonlarına kadar Katar halkının ihtiyaçları olan herşey var.“Bende bir film izleyeyim, dedim”. Film gösterimi esnasında birbirlerine filmi anlatan mı, kıkır kıkır her sahnesine gülen mi, bir öpüşme sahnesinde alkışlar, ıslıklar ne ararsan var. Film arası olmadığından salonun kapısı bir türlü kapanmadı, biri gitti diğeri geldi.

 İnsanların sosyal etkinlikleri arasında 4x4’le çöl safarisi, çölde kamp (çok farklı bir deneyim açıkçası.) Motorsikletler sanırım çok rağbet görmüyor sadece bir tane yarış motoru gördüm. Eğlencelerine pahalı arabaları da katabiliriz. Spor araba coğrafi açıdan çok kullanışlı değil, bu nedenle çoğu insan son model arazi araçlarını hem konfor açısından hem de kalabalık aile oldukları için tercih ediyorlar. Hatta evde tek başına  yaşıyan biri bile evde en az üç kişi aşçı, şoför, bahçe ve temizlik işleriyle ilgilenen. Çalışan kadınların çoğunun hikayesi aynı eşlerine ve çocuklarına bakmak için göçmek zorunda kalmışlar. Ben çok az  para kazandıklarını düşünürken aldıkları aylık kendi ülkelerine göre dört aylık maaşlarına denk geliyormuş. Bunu duymak beni mutlu etti. Evinde yabancı işçi çalıştıranların şöyle bir dezavantajı  var ki gülmemek elde değil, Filipinli bir bakıcının yanındaki  Katarlı  bir çocuk, Filipinli aksanıyla İngilizce konuşuyordu :) 
 
Yemek yemeği çok seviyorlar ve neredeyse tüm vakitlerini alışveriş yaparak ve restoranlarda oturarak geçiriyorlar.Ülkedeki insan çeşitliliği mutfaklarını da yansımış ki Çin mutfağından İtalyan mutfağına kadar birçok ülkeden tatlar bulabilirsiniz. Bu arada diğer arap ülkelerinde olduğu gibi burada da nargilesiz bir restoran ya da cafe görmeniz mümkün değil. İlk baktığımda anlayamadığım resimdeki bu ikiz kule meğerse kuşlar için yapılmış.(Kuşlar yapılara pislemesin diye tüm evlerde dışarıya doğru uzun çubukla var.)


                                                                    Kuş evi...
            Bird house! While someone can not fınd a pillow for sleeping , They made  a bird house :)    very fantastic, isn't it?
 Yemek, çeşitli baharatlar, takı ve yerel aksesuarlar bulmak için Souq Waqif ‘a gittim. Burada yaşanılmışlık ve tarih vardı. Sokak aralarında dolaşmak gerçekten keyif vericiydi.


Kendilerine özgü değişik bir kokuları var. Dar sokaklara yayılmış baharat ve parfüm kokusu takip ederseniz direk sizi buraya getirir... 
If you wanna find the street where is the picture taken, you should only follow the fragnence of the parfume It will take you  here :)
 

                              Souq Waqıf’tan gündüz objektifime yansıyan bir kare…

 Hava çok bunaltıcı olduğundan gündüzleri insan yok denecek kadar az, ya evlerinde ya da alışveriş merkezlerinde zamanlarını geçirirken geceleri  sokaklar, caddeler inanılmaz kalabalık oluyor.



Kurulum olarak bizim Mısır Çarşısına çok benziyor.Hatta seccadeden tutun tesbihe kadar neredeyse her şey Türk malıydı.
The installation is very smiliar to our Egyptian Bazaar. Everthing was  almost Turkish goods.

Bütün dükkanlar, bu şekilde kapanıyor. Onların hiç bir koruyucu unsura ihtiyaçları yok .
Ne kadar güzel değil mi ?
All the shopps are closing like in the picture. They don't need any protective element. How nice, isn't it ?

Sabah kahvaltıdan sonra ilk işim İslam Sanatlar Müzesi’nin yolunu tutmak oldu.Dünyanın en fazla islami eserini barındıran bu müze gerçekten görülmeye değer bir yer.Deniz kıyısına 60 metre uzaklıkta suni bir ada oluşturularak üzerine yapılmış.Üzerimde askılı badi olduğu için güvenlik “bu şekilde içeri giremezsiniz” diye beni uyardı. Bende Katar her ne kadar sıcak olsada, kapalı tüm alanlar bizim kışımızdan daha soğuk olduğu için yanımda taşıdığım hırkayı giydim.İçeride seramikler, el yazmaları, halılar, savaş zamanından kalan maskeler, takılar bunun gibi kıymetli eserler var.


                                                 İslam Sanatlar Müzesinin girişi...
                                            E
ntrance to the museum of Islamic arts...


                         İçeri girmeden önce müzeden Doha’ya doğru bir bakış attım.
                        Before entering into the museum, I took a look from museum to Doha

                                                    Al-Majmu’at al -Rashidiyya.


Bu üç parça ve bunun  gibi daha bir çok kıymetli eserimiz orada sergileniyor.Türkiye, (İznik).
These tree pieces and there are so many our precious things display.Turkey,( İznik)


                                              Suriye, 12.-13. Yüzyıl ( Bileklikler )
                                               Syria, 12.-13. Century ( bracelets )


Müzenin suni adacık üzerine inşa edildiğinden bahsetmiştim. İşte tam olarak kıyıya uzaklığını görebilirsiniz.
 I mentioned that the museum was built on artificial islets. You can see ecaxtly distance from the coast.

 Eğer ihtişamı ve arap kültürünü bir arada görmek istiyorsanız Katar Emirliği buna en uygun arap ülkesi diyebilirim. Evler çok düzenli ve çok şirin görünüyorlar.

                                             Arkadaşımın yaşadığı evin sokağı.
                                            The street where my friend is living.


                              Simgesel yapılarından bir tanesi. (İstiridye içinde inci)
                               This is one of the symbolic structure. (Pearl in oyster)

Katar İslam Sanatları Müzesi
Qatar Islamic Art Museum
 Katar’da olmak çok keyifliydi, iyi ki gitmişim.Tüm bunları gördüğüme çok mutluyum ve inanın benim için çok farklı bir tecrübe oldu. ( Resimlerin hepsi bana aittir.)Bir daha ki seyahat yazımda görüşmek dileğiyle hoşça kalın .

Selma Ozcan

3 yorum:

  1. Meehaba Selma Hanım, Bende Katar/Doha ya calısmak icin gideceğim nasipse ama nasıl giyinmem gerektiğini bilmiyorum 6 ay orada kalacağım çalışmak için gidiyorum.Orada olduğum süre boyunca nasıl giyinmeliyim

    YanıtlaSil
  2. Meehaba Selma Hanım, Bende Katar/Doha ya calısmak icin gideceğim nasipse ama nasıl giyinmem gerektiğini bilmiyorum 6 ay orada kalacağım çalışmak için gidiyorum.Orada olduğum süre boyunca nasıl giyinmeliyim

    YanıtlaSil
  3. Merhaba
    Öncelikle Qatar dahil körfez bölgesindeki ülkeler düşündüğümüzden daha acık görüşlüler. Herhangi bir kadın yüksek sesle birine bağırdığında anında polis geliyor. Bu sebeple erkekler zaten Kadınlardan bu konuda cok çekiniyorlar.
    Lokal halkı, bayanlar siyah elbise ( abaya ) erkeklerde genelde beyaz elbise ( thob ) giyer. Turistler ise istedigi sekilde giyiniyor ve hıcbır sorun yaşanmıyor. Bakışlardan rahatsız olmazsanız istediğiniz gibi Açıkta giyinebilirsiniz. Gayet guzel bir ülkedir :) iki hafta once yine oradaydım.

    YanıtlaSil

Etiketler

about china Abu Dhabi Abudhabi airline Al barari restaurant Amerika vizesi Amerika vizesi ret nedenleri amsterdam anantara Arab araba surmek yasak ashrafiye astronomical oclock ateşgah atlantis Atomium austria Avenue mall Avusturya azerbaycan Baden Bahrain Bahreyn bakı bakü Beethoven Beirut Belçika Belgian Comic Strip Center Belgium beyrutta gezilecek yerler Big Ben Bike borgos Bratislava bridge Brussel Brüksel burj al arab burj khalifa Byblos Cambodia Camel Cami cek cumhuriyeti china Cidde'de yasam Cin cin parasi cin vizesi cinde nerede kalinir citywalk coffeshops cruelty cumi czech republic dbaye değirmen Deve din gorevlilerinin onemi disneyland Doha driver driver in philippines dubai mall dubai marina dubai su parkı dutch cheese elephanttour England ferariworld fil safarisi fil turu filipinlerde gezilecek yerler. filipinlerde nereye gidilir fillere neden binmemelisin food gezgin grand hyatt hotel Grand Palace Guanzghou hamra Harissa heyder aliyev Hlavne namestie Holland Hollanda Hongkong Hyde park İngiltere islamicartmuseum jbr jeep jeita grotto Jeitta Grotto joserizal jumeirah beach Kamboçya'da gezilecek yerler Katar komünizim Kuveyt Kuwait kuwait aquarium lebanon London London eye Londra Lübnan Madame tussauds makati Manama manat manila Manneken Pis marine maximilian mayerlin Micheal gate mizami street Mosque Mozart Mukarraq Napolyon nereye gidilir Netherlands New Castle palm ısland pargue castle peso Piccadilly circurs prag prague Qatar red light district Richmond park rijkmuseum rouche rock Safari salzburg san agustine sand board Saudi Arabia seegrotto seyahat yazısı seyh zayed sharjah sheikzayed Shrimps Slovakya solidere souk Suudi Arabistan'da kadinin yeri Suudi Arabistan'daki yasaklar tayland Ten ten thailand tour Tower bridge travel travel writing traveling writer ucak uea vienna Villagiomall visa viyanada gezilecek yerler where to go in beirut where to go in hong kong where to go in philippines where to stay in China where to stay in philippines where to stayin hong kong wild wadi water park yasısland yuan Zaance Schans
 

Featured Posts